• LOGIN
  • 0

    Geen producten in de winkelwagen.

Het doet er toe! De invloed van leerkrachten en pedagogisch medewerkers op een gezonde leefstijl van kinderen.

Priscilla Avôt
  | 
14 januari 2025

Vorige week schreef ik een blog over hoe ouders en verzorgers het eten van groente kunnen stimuleren bij hun kinderen. Daarin beloofde ik ook dat ik hier een blog over zou maken welke rol leerkrachten en pedagogisch medewerkers hierin hebben. Een gezonde leefstijl gaat verder dan alleen voeding, daarom heb ik besloten alle onderwerpen los van elkaar te koppelen en deze pijlers die wij met Foodies & Family nastreven in een aparte blog te gaan beschrijven. Vandaag beginnen wij met de pijler voeding.

Het eten van voldoende groenten is cruciaal voor de groei en gezondheid van kinderen. Maar hoe zorgen we ervoor dat jonge kinderen groenten leren waarderen en er een gewoonte van maken om gezond te eten? Binnen de school en op kinderopvang spelen leerkrachten en pedagogisch medewerkers een sleutelrol. Zij kunnen een positieve invloed uitoefenen op het eetgedrag van kinderen en hen al op jonge leeftijd een goede basis meegeven. Hoe zij dat kunnen doen, lees je hieronder. ⬇️

Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren veel door te kijken naar volwassenen in hun omgeving. Wanneer leerkrachten en pedagogisch medewerkers zelf groenten eten tijdens gezamenlijke eetmomenten, wekt dat nieuwsgierigheid en enthousiasme bij kinderen. Door positief te praten over groenten en het lekker en leuk te maken, creëer je een positieve associatie. Een vrolijke opmerking als: “Kijk eens hoe groen deze komkommer is, alsof je een hap uit de natuur neemt!” kan kinderen aanmoedigen om het zelf te proberen.

Maak gezonde voeding onderdeel van de educatie

Groenten kunnen op een speelse manier een plek krijgen in het dagprogramma. Denk aan thema’s zoals “Gezond eten” of “Waar komt ons eten vandaan?”. Met activiteiten zoals groenten schilderen, koken of zelfs kleine proefspelletjes leren kinderen groenten op een positieve manier kennen. In onze lespakketten combineren wij educatie met plezier, zodat kinderen spelenderwijs leren hoe gezond eten bijdraagt aan hun groei en welzijn.

Presenteer groenten op een aantrekkelijke manier

We eten met onze ogen, en dat geldt ook voor kinderen. Een kleurrijke snackplank met groenten in leuke vormen, zoals sterretjes, hartjes of dieren, maakt groenten veel aantrekkelijker. Je kunt ook creatief zijn met het opmaken van borden: maak een gezichtje van wortels, tomaatjes en paprika of een regenboog van verschillende groentesoorten. Herhaal het aanbieden van groenten, ook als kinderen het in eerste instantie niet willen proberen – smaken leren waarderen kost tijd.

Betrek kinderen bij het proces

Kinderen vinden het geweldig om mee te helpen. Laat ze zelf groenten wassen, snijden (met kindveilige messen) of verwerken in een gerecht. Wanneer ze betrokken zijn bij het bereiden van hun eten, zijn ze vaak veel nieuwsgieriger om te proeven. Een andere leuke activiteit is moes-tuinieren: samen een kleine moestuin aanleggen en groenten zaaien, verzorgen en oogsten. Het zien groeien van hun eigen voedsel maakt groenten extra bijzonder.

Werk samen met ouders

Een gezonde basis leg je niet alleen binnen de kinderopvang of op school – samenwerking met ouders is essentieel. Informeer ouders via nieuwsbrieven, ouderavonden of recepten over het belang van groenten in het eetpatroon van hun kinderen. Deel simpele tips om groenten thuis op een leuke manier aan te bieden. Door gezamenlijk een positieve boodschap uit te dragen, wordt de kans groter dat kinderen zowel thuis als op school gezonde eetgewoonten ontwikkelen.

Creëer een fijne eet-omgeving

Een ontspannen sfeer tijdens eetmomenten is ontzettend belangrijk. Druk of dwang om groenten te eten werkt vaak averechts. Zorg voor een gezellige setting waarin kinderen zich op hun gemak voelen om te experimenteren met nieuwe smaken. Beloon kinderen niet met snoep, maar benadruk hoe leuk en lekker gezond eten kan zijn. Een compliment als: “Wat knap dat je de worteltjes hebt geproefd!” kan veel betekenen.

Een gezonde toekomst begint nu

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers hebben de kracht om een blijvende impact te maken op de eetgewoonten van kinderen. Door groenten onderdeel te maken van het dagelijks leven, leren kinderen niet alleen gezond eten, maar ook bewust omgaan met voeding. Zo leg je samen een basis voor een gezonde toekomst.

Wil je tips of inspiratie om een gezonde leefstijl nog meer tot leven te brengen in jouw klas of groep? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

De rol van Foodies & Family

Foodies & Family biedt een totaalpakket aan gericht op een gezonde leefstijl. Wij hebben modules ontwikkeld waarin voeding, beweging en mentale gezondheid centraal staan. Wij brengen plezier en educatie samen door vertellen en doen samen te brengen. Vertellen over het onderwerp en vervolgens zelf ontdekken. In de module ‘Van zaadje tot op je bord’ ontdekken wij bijvoorbeeld hoe ons eten van zaadje uitgroeit tot groente, fruit en kruiden en leren wij over de thuis kas en moestuin. Door het doen van spelletjes, samenwerkingsopdrachten en afwisselen van rustige en actieve momenten tijdens de les houden kinderen de aandacht erbij en kunnen zij deze verschillende onderwerpen in zich opnemen, verwerken en toepassen. Een mooie extra? Als leerkracht of pedagogisch medewerker krijg je er niet nog een extra taak bij, onze gastdocenten komen de lessen graag verzorgen.

Wil je tips of inspiratie om een gezonde leefstijl nog meer tot leven te brengen in jouw klas of groep? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee!

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 responses on "Het doet er toe! De invloed van leerkrachten en pedagogisch medewerkers op een gezonde leefstijl van kinderen."

Leave a Message

top
© 2025 Foodies and Family - Powered by Maatos