• Log in
  • 0

    Geen producten in je winkelmand.

Jong leren eten.

Priscilla Av么t
  | 
26 januari 2023

Dat kinderen op jonge leeftijd gezond leren eten gezond is weten wij allemaal. Het is belangrijk voor de groei en algemene ontwikkeling van het kind, het heeft te maken met smaakbeleving en nieuwe ingredi毛nten leren kennen. Hierin gaat het om een structurele aanpak, zodat dit de basis is waar vanuit een kind vertrekt. 馃崐

Dat dit misschien niet altijd makkelijk of vanzelfsprekend is dat besef ik mij goed. Het ene kind pakt dit sneller op dan het andere kind. Het ene kind vind een bepaalde smaak niet lekker, terwijl een ander kind het helemaal niet moet hebben van een bepaalde structuur van groente, fruit of vlees(vervangers).

In deze blog neem ik je mee in de reis die ik als moeder heb doorgemaakt met mijn kinderen, welke stappen ik hierin heb gezet en geef ik je tips mee om thuis uit te proberen. Laat ik daar wel meteen duidelijk in maken dat ieder kind anders is, ieder gezin anders is en ik niet kan kijken in jullie situatie. Doe dus vooral wat voor jou passend is. 鉂 Mijn doel is vooral, mijn kennis als moeder en deskundige met jullie delen, zodat zoveel mogelijk ouders hiervan op de hoogte zijn en zelf kunnen bepalen wat zij hiermee doen. Sharing = caring zeggen we hier thuis vaak tegen elkaar. Onze reis begon toen….

Jack begon met vaste voeding. Dit was ongeveer met vier maanden en wij maakte de fruit – en groente hapjes zelf. Hierin combineerde wij verschillende fruit en groente en later kwam hier ook rijst, aardappelen en vlees bij. Alles gepureerd, later met stukjes erin. Dit was een periode van ontdekken, kijken waar hij behoefte aan had, waar hij op reageerde en dat wat hij niet lekker leek te vinden, blijven aanbieden.

Toen hij anderhalf was en volledig met de pot mee at merkte wij dat hij dit steeds lastiger begon te vinden. Of dit nu kwam doordat het meer stukken waren dan het gepureerde of dat er iets anders was wat hem tegenstond, daar zijn wij nooit helemaal achtergekomen. Wat wij wel deden op dat moment? Wij zorgde ervoor dat wij groente, fruit, vlees(vervangers) bleven aan bieden, meerdere keren per week, maar wel iedere dag iets anders. Wij lieten hem meekijken tijdens het koken, samen opscheppen wanneer wij aan tafel gingen en blijven aanmoedigen om steeds een hapje te nemen, het door elkaar te prakken enz.

Vanaf dat hij twee is weet hij niet beter dan dat hij helpt met boodschappen doen, samen koken, zelf mogen opscheppen en met elkaar als gezin eten. En misschien het allerbelangrijkste hierin? Het samen doen en er een feestje van maken! 馃コ de stappen die wij doorlopen hebben deel ik graag met jullie.

Binnenkort starten wij weer met de Regenboogchallenge, ook een leuke manier om je kind met (nog) meer groente en fruit kennis te laten maken! Meer informatie hierover zal ik binnenkort met jullie delen.

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Jong leren eten."

Geef een reactie op dit artikel

漏 2023 Foodies and Family - Powered by Maatos