Eten en kleur. Wat heeft het nu eigenlijk precies met elkaar te maken?

Priscilla Avôt
  | 
21 februari 2024

Zintuigen

Geur, smaak, textuur en kleur in ervoor zorgen dat wij zin krijgen in eten. Alle vier deze elementen zijn belangrijk voor onze keuze in wat wij eten. Bepaalde kleuren roepen een bepaald gevoel op of zijn in een bepaalde periode van ons leven (extra) belangrijk om te eten. Ons instinct helpt ons bij hier kiezen van de juiste kleuren. Zo kiezen wij kleuren waarbij wij een associatie hebben met bepaalde eigenschappen. Wij eten bijvoorbeeld meer sinaasappels wanneer wij grieperig zijn of wij kiezen voor rood vlees wanneer wij extra energie gaan verbruiken.*

Seizoenen

Seizoenen spelen een belangrijke rol als het gaat om onze keuze voor groente en fruit. Ken je dat gevoel dat je in de zomer meer zin hebt in aardbeien en in de winter lekker appelmoes wilt maken? Dit is ook nog eens erg handig, want meestal is het seizoengebonden fruit in verhouding tot de andere seizoenen goedkoper. Binnen bepaalde seizoenen zijn er ook telers waar kinderen kunnen plukken en soms zit hier zelfs een kook – of bak workshop aangekoppeld, zodat kinderen ook meteen kunnen ontdekken wat zij met het geplukte groente of fruit kunnen doen. Niet alleen erg leerzaam, je hebt ook meteen een leuk uitje als gezin.

Bewustwording

Ben jij je bewust van welke kleuren jij eet? Weet je wat de kleuren betekenen en waarom je voor bepaalde kleuren kiest (of juist niet)? Hoe neem jij de kinderen hierin mee? In de lesprogramma’s die wij schrijven voor scholen, kinderopvang en de templates voor thuis, nemen wij de kinderen mee in de kleuren van de regenboog. Dit zetten wij om in challenges, waaronder de Regenboog-challenge, voor de ouders en/of (mede) opvoeders hebben wij een vragenlijst om zich meer bewust te worden van de kleuren die jij en je kinderen eten. Op deze manier kun je steeds bewuster letten op wat je eet, welke kleur dit heeft en waarom jij op dat moment voor die kleur kiest. Wanneer jij dit structureel aanpakt wordt het onderdeel van jullie dagelijkse routine en gaat het vanzelf.

En nu?

Misschien denk je nu, ja hoor lekker makkelijk om te roepen dat je alle kleuren van de regenboog zou moeten eten. Natuurlijk snap ik dat dit belangrijk is, maar mijn kinderen willen dit nu eenmaal niet wat ik ook probeer. Zelf ben ik trouwens ook helemaal niet gemotiveerd om dit zelf al toe te passen, laat staan dat ik dit mijn kinderen mee kan geven. Stop! ✋ Je hoeft het niet alleen te doen! Ik kan hierbij helpen. Jullie de challenge uitleggen, de kinderen hierin meenemen en jullie als ouder en/of opvoeder handvatten meegegeven hoe jullie dit thuis kunnen voortzetten. Samen is tenslotte leuker dan alleen! 🥳

Meer inspiratie?

Via social media deel ik iedere week leuke tips, recepten, video’s, challenges en opdrachten. ⤵️

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Eten en kleur. Wat heeft het nu eigenlijk precies met elkaar te maken?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Foodies and Family - Powered by Maatos