Week zonder vlees en zuivel

Priscilla Avôt
  | 
28 februari 2024

4-11 maart 2024

Leuk hoor zo een week zonder vlees en zuivel, maar waarom zou je hier nu eigenlijk aan mee doen? Hele begrijpelijke vraag. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik dit niet schrijf om je over te halen of ergens van te overtuigen. Jij bent de baas over de keuzes die je maakt en jij bepaalt dus ook als enige of jij wel of niet mee wilt doen met deze week zonder vlees en zuivel.

Sinds een aantal jaar zijn mijn gezin en ik steeds meer bewust van het bereiden van maaltijden zonder vlees of zuivel. Dit wil niet zeggen dat wij helemaal geen vlees eten of zuivel gebruiken in onze gerechten. Toch is het goed om af en toe even uit te zoomen en te beseffen dat dit ook anders kan.

Precies dit is waar ik jullie in wil meenemen in deze week en dat dit ook prima samen met het hele gezin kan. Wij halen de focus even af van vlees en zuivel en gaan terug naar de basis met groente, fruit, bonen, noten enz. Voor ieder wat wils en aan te passen naar eigen smaak en behoefte.

Wat kun je verwachten?

Speciaal voor deze week heb ik een weekmenu samengesteld om jullie mee te nemen in de recepten en het plezier om deze met elkaar te kunnen maken. Het weekmenu is gebaseerd op de avondmaaltijden en wanneer jij in de ‘Week zonder vlees en zuivel’ Facebookgroep deelneemt deel ik hier ook elke dag een dag challenge met jullie en hierin kun jij ook recepten voor het ontbijt en de lunch vinden.

Voor de kinderen zijn er leuke challenges over waterdrinken, alle kleuren van de regenboog eten en proefjes om uit te proberen. Op deze manier worden kinderen ook op een laagdrempelige manier meegenomen in de ontdekkingsreis naar o.a. groente en fruit.

Wij gaan ook met elkaar ontdekken welke voedingsstoffen jouw lichaam nodig heeft en of dit daadwerkelijk uit vlees en zuivel gehaald moet worden of dat er andere alternatieven zijn hiervoor. Kortom een waardevolle week voor jong en oud!

Bewustwording

‘Het eten en drinken wordt toch wel saai wanneer er geen vlees of zuivel aan toegevoegd is hoor’ is een opmerking die ik veel hoor in mijn omgeving. Misschien herken je deze uitspraak bij jezelf of bij iemand uit je omgeving. Natuurlijk ervaart ieder het op een eigen manier en toch raakt deze uitspraak mij iedere keer weer. Waarom? Er zijn voldoende recepten waarin vlees en zuivel niet terug hoeven te komen en toch zijn deze maaltijden gezonde, boordevol groente en bovendien ook nog eens lekker kleurrijk.

Meedoen aan deze week werkt alleen wanneer jij dit zelf wilt, wanneer jij wilt ontdekken en wilt leren. Het gaat om bewustwording. Welke keuzes maak jij en waarom kies je hiervoor? Wat doet dit met je lichaam en zou je dit anders kunnen aanpakken? Of is het juist prima zoals het gaat?

Ik heb hier geen pasklaar antwoord voor, het is tenslotte jouw ontdekkingsreis en gelukkig is ieder van ons uniek en maken wij onze eigen keuzes. Ook wanneer jij hier wat sceptisch instaat wil ik je uitnodigen om toch mee op reis te gaan, durf je het aan?

Dan mag ik dus niet…

Deze week draait niet om wat niet mag. Zullen wij het eens omdraaien? Wat mag wel en welke alternatieve zijn er voor vlees en zuivel? Hoe kun jij deze verwerken in de maaltijden die jij maakt? Dit zijn allemaal vragen waar een antwoord op te vinden is. Dit deel ik door recepten uit te schrijven, een weekmenu dat is samengesteld en door het beantwoorden van jullie vragen gedurende deze week.

Denk je na een paar dagen? Het is voor mij nu wel genoeg geweest? Prima, mag je helemaal zelf weten. Wil je na de challenge verder? Doen! Het is volledig aan jezelf hoe je het aanpakt en welke resultaten dit oplevert.

Ik kan wel beloven dat ik er voor je ben, iedere stap van de weg. Dat ik voorbeelden aanreik, vragen beantwoord en mijn kennis met jullie deel. Laten wij het hebben over wat er kan en mag. Laten wij geen beren op de weg zien, want er valt nog zoveel te ontdekken.

Plezier

Dit is het kernwoord deze challenge. Plezier maken met elkaar door het maken van gerechten, doen van spelletjes en samenwerkingsopdrachten. Per dag een leuke nieuwe opdracht om met elkaar te doen en nieuwe gerechten te leren kennen. Wanneer rolde voor het laatst de tranen van het lachen over je wangen? Wanneer mag je een ander voor de laatste keer in de maling? Maak plezier, geniet, leer, ontdek en lach!

Meer inspiratie?

Via social media deel ik iedere week leuke tips, recepten, video’s, challenges en opdrachten. ⤵️

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Week zonder vlees en zuivel"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Foodies and Family - Powered by Maatos