Met twee uur per week in het basisonderwijs, de kennis over een gezonde leefstijl verbeteren.

Priscilla Avôt
  | 
5 januari 2024

Steeds meer kinderen kampen met overgewicht, concentratieproblemen, stress en depressie. Recente statistieken (CBS, 2023) tonen aan dat gedurende de periode 2018 tot 2022 gemiddeld 12% van de kinderen tussen vier en twaalf jaar kampte met overgewicht. 

Zelfs al is dit mijn dagelijks werk, ben ik regelmatig met deze cijfers bezig, toch schrik ik hier iedere keer weer van. Ik ben ervan overtuigd, wanneer wij dit onderwerp aanpakken en kinderen vanaf de basisschool kennis laten maken met een gezonde leefstijl en gezonde keuzes maken, zij later in staat zijn dit zelf toe te blijven passen. ‘Jong geleerd, oud gedaan’.

Dit is precies waarom ik het van belang vind dat binnen het onderwijs meer aandacht komt voor een gezonde leefstijl. Met twee uur per week maak je al een heel groot verschil! Twee uur per week zorgt voor het overdragen van kennis, het toepassen in de praktijk, leren vragen stellen en feedback durven geven.

Een gezonde leefstijl is meer dan alleen maar op je voeding letten, meer bewegen of de manier waarop je denkt. Het zijn juist deze drie onderwerpen samen, wanneer deze in balans zijn, die bijdragen aan een gezonde leefstijl.

  • Kennis over welke voeding belangrijk voor je is en welke voeding je beter niet te veel kunt eten of drinken;
  • Kennis over verschillende manieren van bewegen, het effect hiervan op je lichaam en je mentale gezondheid;
  • Kennis over de manier waarop je denkt, de manier waarop je naar jezelf kijkt en welk effect dit heeft op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Het lijken misschien zwaar beladen onderwerpen, toch is ieder onderwerp aan te passen aan de leeftijd en belevingswereld van het kind. Dat een kind van vier jaar op een andere manier de lesstof tot zich neemt dan een kind van tien jaar, dat begrijpen wij allemaal.

Ik kies voor een gezonde generatie en zal hier alles aan doen om hier een bijdrage aan te leveren. Iedere dag werk ik aan de lesprogramma’s die speciaal geschreven zijn voor kinderen tussen de vier en twaalf jaar. In deze lessen zitten verschillende werkvormen verweven om het voor de kinderen interessant en uitdagend te houden. Denk hierbij aan spelletjes, quiz momenten, samenwerkingsopdrachten, individuele opdrachten, video’s, klassikaal bespreken, presenteren én wij koken of bakken iedere week met elkaar.

Iedere dag ben ik bezig met het verwerken van feedback vanuit kinderen, scholen en de ouderraad. Op deze manier blijf ik ervoor zorgen dat ons aanbod actueel blijft en passend is binnen de maatschappij waar kinderen vandaag de dag opgroeien.

Het is van levensbelang, letterlijk, dat kinderen leren over voeding, beweging en mindset. Dat zij leren deze drie pijlers met elkaar in verband te zien en dat zij weten hoe zij hier zelf de controle over hebben.

Laten wij met elkaar deze gezonde generatie centraal stellen!

Wil je meer weten over onze lesprogramma’s?

Of heb je vragen?

Fijn weekend. 🍏

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Met twee uur per week in het basisonderwijs, de kennis over een gezonde leefstijl verbeteren."

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 Foodies and Family - Powered by Maatos